SOFTVER ZA LABORATORIJU (ANALIZA, UZORCI, ITD...)

Mikrobiološka laboratorija

Program za mikrobiološku laboratoriju

 

U okviru mikrobiološke laboratorije se obavljaju,
standardnim mikrobiološkim tehnikama,
korišćenjem najsavremenije opreme i vrhunskih aparata,
po preporukama WHO (Svetske zdravstvene organizacije)
i CLSI (Institut za kliničke i laboratorijske standarde), sledeće analize:

Bakteriološke analize

– izolacija i identifikacija patogenih aerobnih i anaerobnih bakterija
iz različitih uzoraka ( brisevi, sekreti, ispljuvak, urin, stolica, krv) i ispitivanje njihove osetljivosti na antibiotike;

Dodatak

Bakterije iz roda Salmonella, Shigella, Yersinia i Campylobacter su najčešći izazivači bakterijskih crevnih infekcija, koje nastaju unošenjem kontaminitane hrane (uglavnom životinjskog poreka) i vode. Ova oboljenja, koja se najčešće javljaju u letnjem periodu, mogu biti praćena jakim prolivom,povraćanjem, gubitkom tečnosti i poremećajem koncentracije elektrolita. Mikrobiološkom analizom stolice utvrđuje se prisustvo ovih bakterija i ispituje njihova osetljivost na antibiotike. Klinička slika može biti i sasvim blaga, a s obzirom da antibiotska terapija može uticati na produženo izlučivanje nekih bakterija, antibiotike treba primenjivati samo po preporuci lekara. Po prestanku simptoma bolesti, bakterije se mogu i dalje izlučivati putem stolice u toku kraćeg ili dužeg vremenskog perioda (kliconoštvo). Ovi pacijenti, pre stupanja u kolektiv ili rada sa namirnicama, moraju imati tri uzastopne negativne koprokulture.

-dokazivanje prisustva mikoplazme, ureaplazme i hlamidije u urogenitalnim uzorcima.

Dodatak…

Hlamidije, mikoplazme i ureaplazme su najčešći uzročnici seksualno prenosivih bolesti koje izazivaju hronična oboljenja genitalnih organa, često praćena sterilitetom. Prisustvo ovih mikroorganizama u cervikalnom, uretralnom brisu i u urinu kod muškaraca, se utvrđuje ostljivim metodama (ELISA, komercijalni biohemijski testovi) kojima se određuje njihov broj- koncentracija u uzorku, a za mikoplazme i ureaplazme i ostljivost na antibiotike.

Mikološke analize

– izolacija kvasnica i plesni iz različitih uzoraka (brisevi kože i sluzokože, stolica, ispljuvak, urin,) obavlja se rutinski, paralelno sa bakteriološkim ispitivanjem. Izolati gljivica iz roda Candida se čuvaju do 5 dana, da bi se, ukoliko pacijent želi, mogla uraditi identifikacija do nivoa vrste i ispitivanje njihove osetljivosti na antimikotike komercijalnim testom ( Candifast).

– izolacija i identifikacija dermatofita- gljivica koje izazivaju oboljenja kože, noktiju i dlaka, zahtevaju inkubaciju od 14 dana.
Parazitološke analize

– identifikacija jaja crevnih parazita (Nematoda,Cestoda, Trematoda) i cista crevnih protozoa (Entamoeba, Giardia , Balantidium …) u stolici
– detekcija jaja Enterobius vermicularis u perianalnom otisku
-ispitivanje prisustva Demodex-a u otisku kože.
– ispitivanje prisustva Trichomonas vaginalis u različitim uzorcima (vaginalni, uretralni bris, urin).
Serološke analize

-dokazivanje prisustva u krvi antitela na različite bakterije, mikoplazme, hlamidije, viruse i parazite. Ovim analizama se utvrđuje koncentracija specifičnih antitela određene klase imunoglobulina (IgM, IgG, IgA), na osnovu kojih se može steći uvid u fazu infekcije (akutna, hronična), stepen aktivnosti infekcije na lokalnom nivou, odnosno imunološki status (stečeni imunitet posle preležane infekcije).

Bakteriološke serološke analize:

– dokazivanje prisustva antitela na bakterijske vrste: Helicobacter pylori , Borrelia burgdorferi, Listeria monocytogenes,Treponema pallidum. Takođe se može utvrditi prisustvo antitela na vrste Mycoplasma pneumoniae i Chlamydia trachomatis.
Opširnije: Helicobacter pylori – Ovom bakterijom, koja živi na sluzokoži želuca, zarženo je bar 50% populacije, a procenat inficiranosti raste sa godinama života. Većina inficiranih ostaje bez kliničkih simptoma, dok se kod manjeg broja razvijaju dugotrajne stomačne tegobe praćene bolovima u želucu, mukom, otežanim varenjem, često sa pojavom čira i ostalih komplikacija koje prate ovo stanje. Ova infekcija ne prolazi spontano i uglavnom traje do kraja života. Umnožavanje ovih bakterija u želucu pokreće stvaranje specifičnih antitela koja se mogu dokazati u krvi obolelog. Neka od ovih antitela su kratkotrajna i ukazuju na svežu infekciju, dok druga govore u prilog hroničnoj bolesti i njihove vrednosti mogu da budu povišene tokom više godina. Na osnovu kliničkog, gastroskopskog i serološkog nalaza ( koncentracije antitela u krvi) kliničar propisuje odgovarajuću terapiju koja je kompleksna, a sadrži i antibiotike koji deluju na uzročnika bolesti. Ovom terapijom se može efikasno iskoreniti helikobakter, a samim tim i otkloniti glavni faktor nastajanja upale želudačne sluzokože. Jedan od znakova uspešne terapije je i upadljiv pad koncentracije specifičnih antitela u krvi koji se javlja oko 6 nedelja posle sprovedene terapije.

Program omogućava veliki broj izveštaja i pregleda, evo opisa nekih izveštaja

– knjiga evidencije kontrolisanja i ispitivanja

– knjiga evidencije uzoraka

– sanitarna kontrola

– izveštaji o ispitivanju i rezultati ispitivanja

– plan kontrolisanja

– overa izveštaja

Mikrobiološke kontrole

– kontrole radnih površina, vazduha, sterilnosti instrumenata i rastvora
– biološke kontrole efikasnosti sterilizacije suvih i vlažnih sterilizatora

Mikrobiološke kontrole

– dokazivanje prisustva beta hemolitičkog streptokoka grupe A u brisu ždrela i nosa
– dokazivanje Rotavirusa, Adenovirusa, Helicobacter pylori ,Clostridium difficile toxin A+B u stolici

Sa veoma puno izveštaja i pregleda u samom programu.

Program podržava sve ovo gore što je navedene i još mnogo više.

Ovo je mali segment opisa mikrobiološke laboratorije odnosno mogućnosti, za detaljnije pozovite nas.

Program za mikrobiološku laboratoriju, odnosno demo verziju programa, možete preuzeti sa našeg sajta.

sr Serbian
X