SOFTVER ZA LABORATORIJU (ANALIZA, UZORCI, ITD...)

Mikrobiološka laboratorija

Program za mikrobiološku laboratoriju

 

U okviru mikrobiološke laboratorije se obavljaju,
standardnim mikrobiološkim tehnikama,
korišćenjem najsavremenije opreme i vrhunskih aparata,
po preporukama WHO (Svetske zdravstvene organizacije)
i CLSI (Institut za kliničke i laboratorijske standarde), sledeće analize:

Bakteriološke analize

– izolacija i identifikacija patogenih aerobnih i anaerobnih bakterija
iz različitih uzoraka ( brisevi, sekreti, ispljuvak, urin, stolica, krv) i ispitivanje njihove osetljivosti na antibiotike;

Dodatak

Bakterije iz roda Salmonella, Shigella, Yersinia i Campylobacter su najčešći izazivači bakterijskih crevnih infekcija, koje nastaju unošenjem kontaminitane hrane (uglavnom životinjskog poreka) i vode. Ova oboljenja, koja se najčešće javljaju u letnjem periodu, mogu biti praćena jakim prolivom,povraćanjem, gubitkom tečnosti i poremećajem koncentracije elektrolita. Mikrobiološkom analizom stolice utvrđuje se prisustvo ovih bakterija i ispituje njihova osetljivost na antibiotike. Klinička slika može biti i sasvim blaga, a s obzirom da antibiotska terapija može uticati na produženo izlučivanje nekih bakterija, antibiotike treba primenjivati samo po preporuci lekara. Po prestanku simptoma bolesti, bakterije se mogu i dalje izlučivati putem stolice u toku kraćeg ili dužeg vremenskog perioda (kliconoštvo). Ovi pacijenti, pre stupanja u kolektiv ili rada sa namirnicama, moraju imati tri uzastopne negativne koprokulture.

-dokazivanje prisustva mikoplazme, ureaplazme i hlamidije u urogenitalnim uzorcima.

Dodatak…

Hlamidije, mikoplazme i ureaplazme su najčešći uzročnici seksualno prenosivih bolesti koje izazivaju hronična oboljenja genitalnih organa, često praćena sterilitetom. Prisustvo ovih mikroorganizama u cervikalnom, uretralnom brisu i u urinu kod muškaraca, se utvrđuje ostljivim metodama (ELISA, komercijalni biohemijski testovi) kojima se određuje njihov broj- koncentracija u uzorku, a za mikoplazme i ureaplazme i ostljivost na antibiotike.

Mikološke analize

– izolacija kvasnica i plesni iz različitih uzoraka (brisevi kože i sluzokože, stolica, ispljuvak, urin,) obavlja se rutinski, paralelno sa bakteriološkim ispitivanjem. Izolati gljivica iz roda Candida se čuvaju do 5 dana, da bi se, ukoliko pacijent želi, mogla uraditi identifikacija do nivoa vrste i ispitivanje njihove osetljivosti na antimikotike komercijalnim testom ( Candifast).

– izolacija i identifikacija dermatofita- gljivica koje izazivaju oboljenja kože, noktiju i dlaka, zahtevaju inkubaciju od 14 dana.
Parazitološke analize

– identifikacija jaja crevnih parazita (Nematoda,Cestoda, Trematoda) i cista crevnih protozoa (Entamoeba, Giardia , Balantidium …) u stolici
– detekcija jaja Enterobius vermicularis u perianalnom otisku
-ispitivanje prisustva Demodex-a u otisku kože.
– ispitivanje prisustva Trichomonas vaginalis u različitim uzorcima (vaginalni, uretralni bris, urin).
Serološke analize

-dokazivanje prisustva u krvi antitela na različite bakterije, mikoplazme, hlamidije, viruse i parazite. Ovim analizama se utvrđuje koncentracija specifičnih antitela određene klase imunoglobulina (IgM, IgG, IgA), na osnovu kojih se može steći uvid u fazu infekcije (akutna, hronična), stepen aktivnosti infekcije na lokalnom nivou, odnosno imunološki status (stečeni imunitet posle preležane infekcije).

Bakteriološke serološke analize:

– dokazivanje prisustva antitela na bakterijske vrste: Helicobacter pylori , Borrelia burgdorferi, Listeria monocytogenes,Treponema pallidum. Takođe se može utvrditi prisustvo antitela na vrste Mycoplasma pneumoniae i Chlamydia trachomatis.
Opširnije: Helicobacter pylori – Ovom bakterijom, koja živi na sluzokoži želuca, zarženo je bar 50% populacije, a procenat inficiranosti raste sa godinama života. Većina inficiranih ostaje bez kliničkih simptoma, dok se kod manjeg broja razvijaju dugotrajne stomačne tegobe praćene bolovima u želucu, mukom, otežanim varenjem, često sa pojavom čira i ostalih komplikacija koje prate ovo stanje. Ova infekcija ne prolazi spontano i uglavnom traje do kraja života. Umnožavanje ovih bakterija u želucu pokreće stvaranje specifičnih antitela koja se mogu dokazati u krvi obolelog. Neka od ovih antitela su kratkotrajna i ukazuju na svežu infekciju, dok druga govore u prilog hroničnoj bolesti i njihove vrednosti mogu da budu povišene tokom više godina. Na osnovu kliničkog, gastroskopskog i serološkog nalaza ( koncentracije antitela u krvi) kliničar propisuje odgovarajuću terapiju koja je kompleksna, a sadrži i antibiotike koji deluju na uzročnika bolesti. Ovom terapijom se može efikasno iskoreniti helikobakter, a samim tim i otkloniti glavni faktor nastajanja upale želudačne sluzokože. Jedan od znakova uspešne terapije je i upadljiv pad koncentracije specifičnih antitela u krvi koji se javlja oko 6 nedelja posle sprovedene terapije.

Program omogućava veliki broj izveštaja i pregleda, evo opisa nekih izveštaja

– knjiga evidencije kontrolisanja i ispitivanja

– knjiga evidencije uzoraka

– sanitarna kontrola

– izveštaji o ispitivanju i rezultati ispitivanja

– plan kontrolisanja

– overa izveštaja

Mikrobiološke kontrole

– kontrole radnih površina, vazduha, sterilnosti instrumenata i rastvora
– biološke kontrole efikasnosti sterilizacije suvih i vlažnih sterilizatora

Mikrobiološke kontrole

– dokazivanje prisustva beta hemolitičkog streptokoka grupe A u brisu ždrela i nosa
– dokazivanje Rotavirusa, Adenovirusa, Helicobacter pylori ,Clostridium difficile toxin A+B u stolici

Sa veoma puno izveštaja i pregleda u samom programu.

Program podržava sve ovo gore što je navedene i još mnogo više.

Ovo je mali segment opisa mikrobiološke laboratorije odnosno mogućnosti, za detaljnije pozovite nas.

Program za mikrobiološku laboratoriju, odnosno demo verziju programa, možete preuzeti sa našeg sajta.